Що корисніше: солоний чи солодкий сніданок: роз’яснення нутриціолога
15 Жовтня 09:22
Солодкий чи солоний сніданок – цим запитанням часто задаються ті, хто стежать за харчуванням. Насправді, важливіше не смак, а загальна якість і послідовність прийому їжі. Про це в інтерв’ю YouTube-каналу «Комерсант Український» розповів фітнес-тренер, нутріціолог Віктор Мандзяк.
Так, за його словами, твердження про те, що солодке зранку підіймає рівень цукру у крові, що завдає шкоди організму, не вірне.
«Якщо люди бояться, що солодке зранку підіймає рівень глюкози й це шкідливо, — це міф. Після будь-якої їжі в будь-який період доби рівень цукру підіймається. Але це тимчасово, і це абсолютно нормально», — пояснив Мандзяк.
Він наголосив, що сучасна наука довела: ситість і апетит регулюються не тільки рівнем глюкози.
«У шлунку їжа дає сигнал мозку, кишківник виділяє гормони ситості — GLP-1, холецистокінін, інсулін, глюкагон. Це сумарно робить нас ситими, незалежно від того, солодкий чи солоний сніданок ви обрали», — пояснив експерт.
Читайте нас в Telegram: важливі теми – без цензури
Фахівець радить не боятися включати у свій ранковий раціон улюблені страви, але дотримуватися простого правила послідовності.
«Якщо у вас декілька страв в один прийом, починайте з менш смачних, а десерт залишайте на кінець. Таким чином, солодкий сніданок не нашкодить і принесе задоволення», — резюмував Мандзяк.
Нагадаємо, що сніданок вважають найважливішим прийомом їжі, адже він задає тон усьому дню. Але навколо нього тривають суперечки — що обрати: солодкі пластівці, тости з джемом чи яєчню з овочами? Дієтологи наголошують: різниця між “солодким” і “солоним” сніданком має значення не лише для енергії, а й для рівня цукру в крові та гормонального балансу.
Дивіться нас у YouTube: важливі теми – без цензури