В Україні фіксують рідкісне почорніння пшениці — вперше за 30 років
31 Липня 10:11
В Україні спостерігається рідкісне аграрне явище — почорніння пшениці. Причиною стала надмірна кількість дощів, що охопили країну в період збору врожаю. Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко розповів «Комерсант Український» що подібна ситуація виникає лише вдруге за останні 30 років.
Особливо тривожною ситуація є для озимих і ранніх зернових культур. Через надлишкову вологу колоски пшениці чорніють просто на полях, і, як зазначають аграрії, це процес уже незворотний.
“Перевести цю почорнілу пшеницю у придатний для споживання стан дуже складно. Якщо це буде непродовольча пшениця, наприклад, четвертого класу і нижче, то її можна підмішувати потім до аналогічних для виробництва комбікормів. Але в жодному разі уже не для використання хлібобулочних виробів” — наголошує Козаченко.
Погодні умови цьогоріч виявилися подвійними за своїм впливом на агросектор. Якщо для таких пізніх культур, як кукурудза чи соняшник, волога — це своєрідне благословення, то для пшениці, ячменю та ріпаку — це фактична загроза втрати врожаю.
“Нинішні погодно-кліматичні умови, з одного боку, формують позитивний вплив на пізні зернові культури, такі, в першу чергу, як кукурудза, олійні культури, соняшник”, — пояснює Козаченко.
За його словами, ці культури зараз знаходяться в періоді завершальної вегетації, і саме від наявності вологи залежатиме їхня урожайність.
Однак ситуація кардинально змінюється, коли мова заходить про озимі та ранні зернові культури. Козаченко підкреслює:
“Але на озимі культури і на ранні зернові культури, такі, як ячмінь, пшениця і ріпак, вплив, навпаки, негативний”.
Фахівці попереджають: наслідки такої погоди можуть суттєво вплинути як на внутрішній ринок, так і на експортні показники. Почорніла пшениця втрачає свою якість, і її вже не можна буде використовувати у виробництві харчових продуктів.
Читайте нас у Telegram: головні новини коротко