Вишня по 85 грн, смородина ще дорожча: що відбувається з ринком ягід у 2025 році
11 Липня 18:52
У 2025 році закупівельні ціни на вишню та чорну смородину в Україні досягли історичного максимуму. За даними цінового моніторингу EastFruit, така ситуація склалася через масові втрати врожаю внаслідок весняних заморозків, які охопили не лише Україну, а й вразили сади в Центральній і Східній Європі, а також у Туреччині — одному з головних конкурентів на світовому ринку ягід, передає «Комерсант Український».
Закупівельна вартість вишні сьогодні становить 60 – 85 грн/кг, що еквівалентно 1,2 – 1,7 євро за кілограм. І ця ціна має тенденцію до подальшого зростання. Ще цікавіша ситуація зі смородиною: її цьогоріч закуповують навіть дорожче — по 70 – 90 грн/кг (1,4 – 1,8 євро/кг). Це незвично, адже в деякі роки смородину було майже неможливо продати. Малина також зростає в ціні, і фермери відзначають, що попит перевищує пропозицію.
Ягідний бум в Україні: хто втрачає, а хто заробляє
Однак високі ціни не гарантують прибутків усім. Багато господарств втратили значну частину врожаю або не зібрали його зовсім. Це особливо стосується виробників вишні, оскільки її квіти дуже чутливі до весняних заморозків. Але ті фермери, які вклалися у захист садів (наприклад, використовували антифростові системи чи обігріви), змогли зберегти врожай і наразі отримують від продажів рекордні прибутки. Для них це сигнал, що інвестиції в адаптацію до кліматичних ризиків окуповуються швидко й ефективно.
З якими проблемами зіткнулися переробники
Для підприємств, що займаються заморожуванням ягід, ситуація значно складніша. Сировина дорожчає, а її доступність зменшується. Щоб придбати вишню за 1,5–1,7 євро/кг, потрібно шукати додаткове фінансування, що наразі обмежене через бойові дії на території України. При цьому собівартість замороженої вишні перевищує 3,2 євро/кг, а чорної смородини — 3,5 євро/кг. За таких умов прибутковість переробного бізнесу зводиться до нуля або навіть перетворюється на збиток.
Ще один ризик — можливе зниження європейських закупівельних цін на готову продукцію. Якщо харчова промисловість почне змінювати рецептури та замінювати дорожчі ягоди дешевшими, українські заморожені продукти втратять конкурентоспроможність.
Читайте також: Ціни на полуницю: звідки везуть ягоду і коли почнеться сезон в Україні
Пошук альтернатив на глобальному ринку
На фоні цієї нестабільності компанії активно шукають нові джерела постачання. Серед найпопулярніших альтернатив — єгипетська заморожена полуниця, тропічні фрукти з В’єтнаму, Таїланду, Індонезії, а також кісточкові культури з Узбекистану та Киргизстану, де цьогоріч спостерігався сприятливий агросезон.
Поточна ситуація на ягідному ринку України віддзеркалює глибші системні зміни: на переробників ягід та фруктів наразі впливають кілька факторів:
- зміна клімату;
- залежність від погодних умов;
- обмежені можливості для кредитування агросектору;
- загострення конкуренції на глобальному ринку.
Фермерам, що вижили в умовах кризи, вдалося заробити. Але для переробників та експортерів 2025-й рік став черговим викликом, що вимагає адаптації, переосмислення бізнес-моделей і диверсифікації каналів постачання.
Читайте нас у Telegram: головні новини коротко