Аграрії попередили: хліб подорожчає на 25%
5 Вересня 08:55
Ціни на хліб в Україні можуть зрости приблизно на 25%, але це не пов’язано з дефіцитом пшениці. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук, інформує «Комерсант Український»
Основними чинниками подорожчання є зростання вартості енергоносіїв, логістики, заробітних плат та інфляційний тиск.
«Дуже важливо розуміти, що аграрії вирощують лише зерно, яке є сировиною. А коли ми бачимо готовий хліб на полицях магазинів, він вже пройшов велику кількість виробничих циклів. У собівартості хліба ціна зернових складає не більше 20-25%, а Україна цього року має майже такий самий урожай, як і минулого. Тоді було зібрано близько 22 мільйонів тонн пшениці, а нині — понад 21,8. Для внутрішніх потреб вистачає 6–7 мільйонів тонн, тож дефіциту бути не може», — пояснив Марчук.
За його словами, ключовими факторами підвищення цін є:
- Інфляція у продовольчій групі, яка вже становить близько 22%;
- Зростання витрат на електроенергію, паливо та логістику;
- Підвищення заробітних плат працівникам галузі;
- Коливання валютного курсу, адже більшість обладнання для хлібопекарень імпортне.
«Витрати на електроенергію, логістику та паливо для бізнесу постійно зростають, так само як і потреба у підвищенні заробітних плат. Також слід враховувати курс долара та євро, адже обладнання для заводів переважно імпортне. Усі ці чинники формують відпускні ціни на хлібопекарських підприємствах значно більше, ніж вартість зерна. Тому говорити, що хліб дорожчає через урожай, — неправильно, адже головна причина полягає у зростанні витрат бізнесу», — підсумував заступник голови ВАР.
Раніше в інтерв’ю YouTube-каналу «Комерсант Український» голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко розповів, що ціни на хліб зростуть на 5-10%, максимум на 15%.
Дивіться нас у YouTube: важливі теми – без цензури