Дефіцит якісної капусти в Україні: чому фермери змушені поспішати з продажем
23 Жовтня 16:41
Збиральна кампанія пізньої капусти в Україні ще триває, але вже зараз стан врожаю створює серйозні виклики для ринку: значна частина продукції не придатна для довготривалого зберігання через пошкодження трипсом. Координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорев в ексклюзивному коментарі «Комерсант Український» прогнозує, що саме цей чинник, а не лише темпи збирання, спричинить цінові коливання, адже фермери будуть змушені оперативно реалізовувати неякісний врожай, щоб уникнути подальших збитків.
«Щодо капусти, знову ж таки коливання цінове може бути пов’язане тільки з темпами збирання урожаю. Бо по цій культурі збирання пізних сортів тільки йде в активні фазі.
Капусту збирають деякі господарства, як і кореноплоди, у саму останню чергу. Це, як правило, бувають випадки, що йде за перших приморозків, це і жовтень, і листопад місяць. Тобто, збирання урожаю ще є, але, як кажуть самі фермери, багато капусти, знову ж таки, є не придатною для довгострокового зберігання.
Вона під пошкодженням трипсом. Це захворювання, яке просто вбиває саму культуру іноді за дуже короткий термін. І зберігати таку капусту – це наражатися на подальші збитки для себе. Тому ця продукція буде потрапляти на ринок в першу чергу, і її будуть намагатимуся реалізувати», – сказав у коментарі «Комерсант Український» аналітик.
Як акцентував Хорев, вже очевидно, що співвідношення між придатною та неякісною капустою стане головним диктатором умов торгівлі, визначаючи цінову динаміку аж до Нового року та у другій половині сезону.
«Щодо обсягів і пропозицій на весь сезон капусти ще сказати не можна, тому що збиральна кампанія продовжується. І це саме співвідношення якісної і неякісної капусти буде диктувати умови торгівлі за місяць до Нового року і інші місяці другої половини маркетингового сезону», – підсумував експерт.
Нагадаємо, раніше «Комерсант Український» писав, що у найближчі кілька місяців в Україні може здорожчати картопля.