Кінець епохи “вірменського коньяку”: тепер тільки бренді
7 Листопада 2024 11:10
Виробники вірменського бренді більше не маркуватимуть свої напої як «коньяк», оскільки ця назва є географічним зазначенням, захищеним ЄС. Замість цього буде зареєстровано позначення «Вірменське бренді». Про це повідомив міністр економіки Вірменії Геворг Папоян, передає «Комерсант Український»
Міністр розповів , що наразі тривають необхідні дії для плавного та ефективного припинення використання етикетки «коньяк» вірменськими виробниками. При цьому Євросоюз навіть допоможе Вірменії у цьому непростому процесі.
Так, програма підтримки ЄС стартує через два тижні. ЄС допоможе за такими напрямками, як удосконалення лабораторної інфраструктури для контролю якості, розвиток стійкої системи контролю якості, створення стандартизованої процедури інспекції та ліцензування, а також нагляду за використанням нового маркування та розвиток потенціалу.
Читайте нас у Telegram: головні новини коротко
Папоян підкреслив ключовий компонент процесу ребрендингу: «Вірменське бренді» буде зареєстровано як географічне зазначення з чіткими критеріями виробництва та контролю якості, яких дотримуватимуться всі виробники вірменського бренді.
Українські торгові мережі та маркетплейси, до слова, уже майже повністю перейшли на нові назви і називають вірменський продукт бренді. Однак подекуди, все ж, трапляються й “нелегальні” назви.

Коньяк
Коньяк – це алкогольний напій, назва якого є захищеним географічним зазначенням відповідно до міжнародного права. Термін «коньяк» зарезервований винятково для продукції, виготовленої у французькому регіоні Шаранта, зокрема в межах шести зон навколо міста Коньяк, а також із дотриманням визначених стандартів якості та виробничих процесів. Це право контролюється французьким та міжнародним законодавством, яке визначає зони виробництва та технологію дистиляції.
Історично коньяк закріпив свій статус завдяки постановам французького уряду на початку ХХ століття, зокрема законам 1909, 1936 і 1938 років, що забезпечують юридичний захист його походження. Відтоді назва «коньяк» може застосовуватися лише для напоїв, які виробляються за традиційною технологією подвійної дистиляції у спеціальних мідних апаратах, а також витримуються у дубових бочках.
Через цей захищений статус коньяком можуть називатися тільки напої, виготовлені у Франції в рамках суворих стандартів контролю походження. Інші міцні алкогольні напої, створені за схожими методами за межами регіону Коньяк, називаються бренді, а використання слова «коньяк» за межами Франції для місцевих продуктів, як, наприклад, в Україні чи Вірменії, поступово скорочується відповідно до угод із ЄС.
Тим часом Туреччина вимагає, щоб донери в Європі робили виключно за турецьким рецептом.
Читайте нас у Telegram: головні новини коротко