Коли починається Різдвяний піст 2024 та що можна їсти в цей час

15 Листопада 2024 11:27

Різдвяний піст вважається однією з найбільш важливих подій для християн, оскільки саме він знаменує початок підготовки до свята Різдва Христового. Цей піст також є одним з найтриваліших та включає в себе як заборони у харчуванні, так і духовні обмеження.

Про дату початку Різдвяного посту в 2024 році, обмеження і заборони, що діють під час нього, читайте в матеріалі Комерсанту українського«Комерсант Український».

Коли починається Різдвяний піст за новим календарем

Через перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, Різдвяний піст у 2024 році почнеться раніше. Так, за новим стилем початок Різдвяного посту припадає на 15 листопада, а його завершення відбудеться у Святвечір, тобто 24 грудня.

Загальна тривалість Різдвяного посту складає 40 днів, під час яких забороняється вживання ряду продуктів харчування, а також накладаються деякі заборони на духовному рівні.

Що не можна їсти під час Різдвяного посту

На період посту віряни зобовʼязані виключити зі свого раціону продукти тваринного походження: мʼясо, яйця та молочні продукти. В окремі дні дозволяється додавати до свого раціону рибу, а також келих червоного вина.

Також радять відмовитись від шкідливої їжі, наприклад, снеків та фастфуду.

Читайте нас у Telegram: головні новини коротко

Що можна їсти під час Різдвяного посту

Під час Різдвяного посту основу щоденного раціону повинні складати овочі, крупи, бобові, фрукти, ягоди, сухофрукти, горіхи та гриби. Рекомендується споживати сезонні овочі, наприклад, буряк, картоплю, моркву, капусту, броколі та гарбуз, а також консервовані продукти: квашену капусту, огірки, помідори, мариновані салати та лечо.

Період посту можна розділити на три цикли, кожен з яких має певні відмінності в режимі харчування.

  1. Перший цикл (15 листопада – 6 грудня) дозволяє більш різноманітне харчування. Наприклад, у вівторок, четвер, суботу та неділю дозволяється риба, олія та келих вина, у понеділок – гарячі страви з рослинних продуктів без додавання олії. Натомість середа та п’ятниця присвячені строгому сухоїдінню, тобто у ці дні дозволяється вживати виключно їжу рослинного походження без жодної термічної обробки.
  2. Другий цикл (7 грудня – 18 грудня) передбачає більш стриманий раціон. По понеділках дозволена рослинна їжа без олії, а у вівторок та четвер дозволяється додавати олію. Риба та вино дозволені лише на цих вихідних, у середу та п’ятницю знову рекомендоване сухоїдіння.
  3. Третій цикл (19 грудня – 24 грудня) є найсуворішим, оскільки більшість днів вимагають стриманого харчування. По понеділках, середах та п’ятницях дозволяється сухоїдіння, тоді як гарячі страви без олії доступні у вівторок і четвер. На вихідних можна споживати їжу з олією.

В останній день посту, у Свят вечір, рекомендується утримуватись від їжі до появи першої зірки на небі.

Хто може не дотримуватись Різдвяного посту

Дотримання Різдвяного посту має важливе духовне значення, однак у певних ситуаціях дозволяється звільнення від обмежень. Зокрема, від посту звільняються як цивільні, так і військові люди, які перебувають у прифронтових територіях, оскільки специфіка їхньої діяльності потребує використання значних фізичних зусиль.

Крім того, звільнення від дотримання посту дозволяється людям похилого віку, особам з хронічними захворюваннями, вагітним жінкам і матерям, які годують грудним молоком. Дітям до 14 років також можна не дотримуватись посту, оскільки суворі обмеження в харчуванні можуть негативно позначитись на їхньому здоров’ї.

Що не можна робити під час Різдвяного посту

Окрім обмежень у харчуванні, під час цього посту існує також низка заборон, покликаних сприяти духовному очищенню. Зокрема, під час Різдвяного посту забороняється:

  • лихословити, сваритися з оточуючими та лаятися;
  • відмовляти у допомозі інших;
  • організовувати гучні гуляння або масштабні святкування;
  • позичати гроші чи давати в борг.

Натомість, у цей період краще приділити особливу увагу духовному очищенню, відвідувати храми, молитися та покаятися у своїх гріхах.

Читайте нас у Telegram: головні новини коротко

Авторка: Оля Юшко

Остафійчук Ярослав
Редактор

Читають зараз