Менше гостей, більші рахунки: як змінився ресторанний ринок України у 2025 році
26 Серпня 14:57
У першому півріччі 2025 року український ресторанний ринок зафіксував зростання виручки на 5% у порівнянні з аналогічним періодом 2024-го. Про це йдеться у дослідженні Poster, передає «Комерсант Український».
Як свідчить дослідження компанії, що спеціалізується на автоматизації закладів HoReCa, це зростання зумовлене насамперед підвищенням цін, а не збільшенням кількості відвідувачів.
Менше гостей, вищі рахунки
Попри зростання доходів, кількість відвідувань ресторанів зменшилася. Загалом у першому півріччі 2025 року трафік у закладах громадського харчування знизився на 9%. Єдиний сегмент, що зберіг показники минулого року, — це суші-ресторани, де відвідуваність залишилася стабільною. В інших форматах падіння коливалося від 7% до 16%.


Натомість середній чек по країні зріс на 17%, досягнувши 171 грн. Найбільший стрибок зафіксували в барах (+19%, середній рахунок 476 грн) та кав’ярнях (+18%, 108 грн). У кафе середній чек піднявся до 307 грн (+17%), у ресторанах — до 675 грн (+17%). У піцеріях він становить тепер 324 грн (+16%), у пекарнях — 82 грн (+14%), у суші-закладах — 670 грн (+12%).
«Цифри показують не те, що українці стали їсти більше чи балувати себе частіше, а те, що улюблена кава чи вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше», — пояснив CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек.
Львів і суші — серед лідерів зростання
Найбільшу позитивну динаміку серед міст продемонстрував Львів, де виручка закладів зросла на 7%. Якщо ж дивитися на ринок за форматами, то лідерами стали суші-заклади, які показали приріст виручки на 9%.
Як проводилося дослідження
Звіт Poster базується на неперсоналізованій агрегованій статистиці з продажів 8 800 закладів усіх типів, які працювали протягом усього періоду дослідження у різних регіонах України.