Новорічний стіл-2026: cкільки доведеться витратити на «бюджетний» та «з делікатесами»

16 Грудня 08:42

Святковий новорічний стіл для середньостатистичної української родини з чотирьох осіб у 2026 році обійдеться приблизно у 3980 гривень. Це на 10,7% дорожче, ніж торік. Такі розрахунки оприлюднив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», проаналізувавши середні ціни у великих супермаркетах України станом на середину грудня 2025 року, повідомляє «Комерсант Український»

Четвертий рік поспіль українці зустрічають Новий рік в умовах воєнного стану. Для багатьох родин повноцінне святкування буде неможливим через війну, втрату житла чи доходів. Водночас для тих, хто планує традиційний святковий стіл, науковці порахували реальну вартість основних продуктів.

Розрахунок вартості новорічного столу 2026 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування в продуктових супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro, Novus станом на 11 грудня 2025 року.

Що входить у «бюджетний» новорічний стіл

Розрахунок Інституту аграрної економіки охоплює типовий набір продуктів для української родини:

  • салати («Олів’є», «Оселедець під шубою»);
  • м’ясні та рибні продукти;
  • овочі й фрукти;
  • хлібобулочні та кондитерські вироби;
  • алкогольні та безалкогольні напої.

Загальна сума — 3980 грн, без урахування делікатесів.

Салати: що подорожчало, а що стало дешевшим

«Олів’є»

Три кілограми продуктів для традиційного салату «Олів’є» у 2026 році коштуватимуть 406,87 грн — це на 5,8% більше, ніж торік.

Найбільше подорожчала ковбаса — 180 грн за 0,5 кг (+12,5%).

Водночас овочі значно здешевшали: картопля, морква та цибуля впали в ціні більш ніж на 50%.

«Оселедець під шубою»

Цей салат обійдеться у 174,83 грн, що лише на 4% дорожче, ніж минулого року. Основну частину вартості формує філе оселедця — 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Овочі для салату подешевшали більш ніж удвічі.

М’ясо — головна стаття витрат

Витрати на м’ясні продукти зросли в середньому на 23%.

Набір м’ясних страв для святкового столу (2,85 кг) коштуватиме близько 1269 грн.

Найбільше подорожчало:

  • куряче філе — 244 грн/кг (+40%);
  • сирокопчена ковбаса — 410 грн за 350 г (+22%);
  • бекон — 276 грн за 0,5 кг (+21%).

Попри зростання цін, м’ясо птиці залишається найдоступнішим видом м’яса.

Молочні продукти, овочі та фрукти

  • твердий сир (300 г) — 176 грн (+19%);
  • вершкове масло (200 г) — 118 грн (+14%).

Овочі загалом подешевшали на 5% завдяки рекордному врожаю:

  • картопля (2 кг) — 29 грн (-58%);
  • печериці (1 кг) — 140 грн (-11%).

Фрукти також стали доступнішими:

  • мандарини, банани та лимони — разом 200 грн (-22%).

За 2 кг мандаринів заплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 22 грн.

Напої та солодощі

  • батон білого хліба — 35 грн (+25%);
  • шоколадні цукерки (1 кг) — 326 грн (+16%);
  • шампанське «Артемівське» — 239 грн (+14%);
  • бренді «Шабо» — 278 грн (+6%);

Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 149 грн (зростання в ціні на 34 %). За сік «Наш Сік» мультивітамін з м’якоттю 950 мл доведеться заплатити 61,90 грн (+57 %), за напій «Кока-кола» (1,75 л) – 60,80 грн (+26 %), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) – 26,38 грн (+14 %).

Скільки коштує стіл з делікатесами

Для тих, хто може дозволити собі святкові делікатеси:

  • червона ікра (100 г) — 469 грн;
  • червона риба (180 г) — 344 грн.

У такому разі новорічний стіл-2026 коштуватиме близько 4793 грн, що на 10,6% більше, ніж торік.

Чому новорічний стіл дорожчає

Директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко пояснює зростання цін:

  • наслідками повномасштабної війни;
  • скороченням виробництва;
  • подорожчанням електроенергії та пального;
  • логістичними труднощами.

Водночас рекордні врожаї овочів у 2025 році частково стримали зростання цін.

Експерти прогнозують, що більшість українців будуть змушені економити на традиційному новорічному меню через зростання витрат і зниження доходів.

Дзвенислава Карплюк
Редактор

Читають зараз