Олів’є vs суші: що українці оберуть для святкового столу в умовах дефіциту часу та електрики
26 Грудня 15:19
РОЗБІР ВІД І цього року зустріч Нового року буде без вихідних днів — так вирішив уряд. До того ж місцеві органи влади не послабили комендантську годину, тобто у більшості міст після 23:00 і до 05:00 виходити на вулицю заборонено. З цього випливає, що більшість українців зустрінуть Новий 2026-й рік у своїх квартирах і будинках, у тісному сімейному колі. Але питання в тому, що буде на столах українців, для яких навіть 31 грудня не буде коротким робочим днем. Як можна підготуватися до святкування, якщо немає вільного часу, розбирався «Комерсант Український».
Перший варіант — накрити новорічний стіл самостійно, закупивши в магазині необхідні продукти і постоявши біля плити та духовки. Але якщо плита і духовка електричні, то з приготуванням можуть виникнути проблеми. До того ж, як зазначили експерти з Інституту аграрної економіки, цього року бенкет з нагоди зустрічі Нового 2026 року обійдеться українцям на сім’ю з 4 осіб на 10,7% дорожче, якщо брати за основу традиційні продукти та страви. У гривнях це складе суму близько 4 тис. грн.
Наприклад, салат «Олів’є» (3 кг продуктів за традиційною рецептурою) обійдеться у 406,87 грн. Це на 5,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2025 року. Найдорожчим інгредієнтом страви цього року стала ковбаса — 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5% залежно від виробника). Овочі подешевшали, а ось яйця, горошок, майонез піднялися в ціні.
Як відзначають аналітики, завдяки недорогим овочам вартість салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) становить 174,83 грн. Хоча якщо порівнювати з минулим роком, коли така сама порція обійшлася у 168,20 грн, він подорожчав на 4%. Цього року подорожчав оселедець.
А ось м’ясні продукти за рік додали в ціні 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейзька» доведеться заплатити 410 грн (на 22% більше порівняно з цінами 2024 року), пів кілограма запеченого бекону — 276 грн (+21%), за кілограм відбивної зі свинини (свіжої) — 339 грн (+15%). За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 244 грн (зростання ціни за рік на 40%). Загалом вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1269 грн, підрахували експерти.
Твердий сир (300 г) коштуватиме 176 грн (+19%), а пачка масла вершкового (200 г) — 118 грн (+14%). Фрукти обійдуться у 200 грн. Алкогольні та безалкогольні напої — на вибір, тому і ціна різна.
Ну а якщо сюди ще додати делікатеси, то доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. Залежно від виробника баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби — у 344 грн. Тому вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%), підрахували аналітики.
Ресторани готують меню на винос
Але якщо через відсутність часу та електрики не вдасться приготувати традиційні страви, можна знайти альтернативу, якщо є вільні гроші. Насамперед — замовити новорічний кошик у ресторані, де професійні кухарі приготують усе за вас.
«Цього року ресторани, якщо вони не заміські і при них немає готелю, в новорічну ніч працювати масово не будуть. Якщо хто і ризикне відкритися в межах міста, то тільки для своїх — для постійних клієнтів, тому що за законом о 23:00 потрібно закривати заклади. Через комендантську годину, яку не скоротили, через те, що персоналу в нічний час потрібно доплачувати, особливо з 31 грудня на 1 січня, ресторатори вирішили не працювати, дати можливість співробітникам відпочити кілька днів. Єдине — братимуть замовлення на новорічні кошики, бокси, і багато ресторанів уже пропонують святкове меню та беруть попередні замовлення», — розповідає «Комерсанту українському» ресторанний критик та співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.
Якщо замовляти в ресторані святкові бокси або кошики, то стіл обійдеться приблизно від 2700 до 7000 грн, залежно від ваги страв. Так би мовити, на маленьку і велику компанію.
Наприклад, мережа ресторанів «Мафія» пропонує мініменю на 3,5 кг:
- Курка запечена — 500 г
- Олів’є з лососем — 860 г
- Печінковий торт — 600 г
- Холодець з курки — 500 г
- Мандарини — 1 кг
- Пряник
- Напій новорічний «Мафія»
Але можна взяти і великий новорічний кошик на 5–7 кг:
- Качка, запечена з яблуками та апельсинами — 1500 г
- Олів’є з копченою куркою — 880 г
- Оселедець під шубою — 600 г
- Печінковий торт — 600 г
- Холодець з курки — 500 г
- Мандарини — 1 кг
- Пряник
- Напій новорічний «Мафія»
Або ж, наприклад, ресторан «Буффаліно» пропонує стандартний новорічний кошик за 3250 грн (5 кг). Великий новорічний кошик від цієї мережі обійдеться у 5500 грн (8 кг): усе те саме, тільки порції вдвічі більші.
Водночас, як зазначила ресторанний критик, уже кілька років поспіль, крім традиційного меню, українці в новорічну ніч віддають перевагу суші, які зайняли на столі місце заливної риби та інших рибних продуктів. Тому і цей рік не стане винятком — люди замовлятимуть і такі страви.
Ритейл із кулінарією витісняє ресторани
Але, як зазначила Ольга Насонова, сьогодні ресторанам становлять велику конкуренцію ритейлери в супермаркетах, де є кулінарії, які самі готують. Вони вже давно стали влаштовувати фудхоли хорошого рівня.
«Уже українці стали більше купувати їжу на винос не в ресторанах, а в кулінаріях у «Сільпо», в «Епіцентрі», Novus та інших супермаркетах. Продажі у них зростають. Тому що це зручно: покупець бачить готову продукцію, і можна купити буквально вирвавшись у магазин на обід або ж після роботи все, що потрібно», — відзначає Ольга Насонова.
Замовлення в ресторанах останнім часом займають близько 20% на ринку. А основну частку новорічної їжі займають супермаркети. За словами експерта, ресторани відрізнялися завжди тим, що вони красиво оформляли кошик: якщо хтось ішов у гості, то не соромно було його взяти з собою і подарувати. Але зараз у гості ніхто практично не ходить, сидять удома сім’ями, тому ритейл сьогодні не тільки пропонує продукти для приготування, а й сам готує та продає.
Авторка: Алла Дуніна