Сьогодні — Яблучний Спас: традиції свята та заборони

6 Серпня 02:36

Сьогодні, 6 серпня, віряни святкуватимуть Яблучний Спас, який вважається переходом від літа до осені. Цього дня у храмах традиційно освячують кошики з дарами літа. «Комерсант Український» зібрав усю інформацію про традицію та заборони свята.

Яблучний Спас 2025 – коли святкують

Кожного року християни східного обряду відзначають свято Преображення Господнього. Інша назва свята – Яблучний Спас.

За біблійним переказом, в цей день Христос та його учні піднялися на гору Фавор. Ісус почав молитися і його обличчя освітило неземне світло, а одяг перетворився на білий.

Раніше Яблучний Спас святкували 19 серпня. Але через перехід ПЦУ на новоюліанський календар, у 2025 році віряни відзначатимуть це свято раніше – 6 серпня.

Яблучний Спас: що святити в церкві

На Яблучний Спас традиційно освячують кошики з дарами літа. У ці кошики кладуть яблука (як символ свята), а також інші фрукти, овочі, мед, хліб та квіти. Ці дари освячуються в церкві й потім розподіляються між членами сім’ї. До кошика не кладуть м’ясо, алкоголь та гроші — це заборонено.

Також можна додати овочі, випічку з яблуками та прикрасити його різними квітами та травами.

Традиції свята

Освячені продукти вважаються особливим благословенням, їх їдять на знак подяки Богу за щедрість природи. У народі існує звичай готувати у це свято страви з яблук, наприклад, пироги.

Після освячення яблуками пригощають сусідів, батьків, просто зустрічних людей. В наших предків була прикмета: якщо з’їсти яблуко на Спаса і загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться. За іншою версією, така традиція стосувалася лише незаміжних дівчат.

Яблучний Спас: що заборонено робити

У цей день не можна сваритися та лаятися.

Також не можна гучно святкувати.

Заборонено прибирати й займатися хатньою роботою.

Триває Успенський піст, який розпочинається 1 серпня, а тому забороняється вживати молочні, м’ясні продукти. Хоча на Преображення Господнє церква дозволяє невелике послаблення, додаючи до раціону вино і рибні страви.

Дзвенислава Карплюк
Редактор

Читають зараз