Це — золота пшениця: Олександр Поворознюк про небачену якість врожаю попри низькі обсяги
12 Серпня 19:50
Наприкінці червня на Кіровоградщині почали збирати озиму пшеницю. Цьогорічний врожай культури буде значно нижчим за звичний, водночас зерно уже демонструє рекордні показники якості. Про це в ефірі YouTube-каналу «Комерсант Український» розповів місцевий фермер, засновник ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» Олександр Поворознюк.
«Рік на рік не приходиться, але на цей рік урожайність у нас дуже погана. Якщо кожен рік брали в середньому не менше ніж 50 центнерів з гектара пшениці, а це для нашого регіону хороший показник, то на сьогодні у нас 24 центнери з гектара пшениці.
Але є одне «але» — пшениця йде такої якості, якої я за всі свої понад 20 років фермерства ще не бачив: і клейковина, і білок. Зазвичай, у нас білок тримається на рівні 13%. То зараз, щоб ви розуміли, білок тримається на рівні 18%, а клейковина — до 38%. Це супер пшениця, це на хліб золота пшениця», — розповів фермер.
За словами Поворознюка, зерно планують зберігати, щоб місцеві мешканці не відчули проблем із хлібом.
«Тому нехай буде і неврожай, ми будемо цю пшеницю зберігати. Щоб принаймні у моїх людей не було проблем із хлібом», — зазначив він.
Як писав «Комерсант Український», в Україні фіксували рідкісне почорніння пшениці — вперше за 30 років.