Ціни на продукти зросли майже на 20%: у лідерах – яйця та фрукти
14 Жовтня 12:25
РОЗБІР ВІД За рік ціни на продукти харчування в Україні подорожчали на 17,4%, найбільш відчутно – яйця та фрукти. Про це свідчать дані Державної служби статистики, повідомляє «Комерсант Український»
Так, зокрема, ціни на яйця за рік (вересень 2025 р/вересень 2024 р) зросли на 50,9%. Фрукти подорожчали на 30,4%.
Вартість олії соняшникової за рік зросла на 28,1 %, вартість масла вершкового – на 23,3%.
Досить відчутно подорожчало м’ясо та м’ясопродукти – на 24,8%. Риба та продукти із риби – на 15,6%.
Вартість молока зросла на 17,1%, макаронних виробів – на 9,2%.
Варто зазначити, що є продукти, які подешевшали. Це овочі та цукор – на 16% та 8,1% відповідно.
При цьому, алкогольні напої за рік подорожчали на 6,6%, тютюнові вироби – на 29,3%.
Економіст Олег Пендзин пов’язує стрімке подорожчання фруктів із невдалим врожаєм, а яєць – із вартістю кормів.
«Вартість фруктів зросла через неврожай. Через квітневі морози, які були цьогоріч. Що стосується вартості яєць, то за рік вони дійсно здорожчали на 50%. А от за останній місяць вони навіть дещо подешевшали. Варто розуміти, що 70% вартості яйця складають комбікорми. Комбікорм – це кукурудза. Кукурудзу ще збирають. Якщо у підсумку буде хороший врожай – буде дешева кукурудза. І зростання цін на яйця, відповідно, дещо пригальмується», – пояснив він.
У свою чергу економіст Андрій Новак зазначає, що підвищення цін на продукти харчування зумовлене поєднанням економічних факторів та наслідків війни.
За його словами, на ринок впливають як собівартість виробництва, так і логістичні труднощі, руйнування інфраструктури та сезонні коливання, через що ціни на продукти зростають швидше, ніж очікувалося.
«Сьогодні дійсно маємо досить суттєве зростання цін на деякі продукти харчування. Фруктова група, яйця, можна додати і м’ясну групу, молочну. На це є декілька причин. Перша причина – це прямі наслідки інтенсивних військових дій з боку рф. Вони руйнують нашу логістику, зруйнували велику кількість складів, в тому числі продуктових. На додаток – погодні умови, які в цьому році були не дуже сприятливими», – розповів він.
Дивіться нас у YouTube: важливі теми – без цензури
Новак також пояснив, чому алкоголь подорожчав всього на 6,6%.
«По алкогольній продукції, як і по тютюнових виробах, у нас зростання цін іде хвилями, відповідно до того, коли відбувається зростання акцизів. Протягом року зростання акцизів не було, тому і алкоголь не подорожчав відчутно», – розповів він.
Економіст Олександр Охріменко наголошує, що на ціни значною мірою впливає попит.
«Фрукти подорожчали на 30% у першу чергу тому, що нарешті виробники фруктів мають можливість встановити нормальну ціну. Дуже тривалий час вони повинні були продавати товар з великою знижкою. Зараз, коли вони побачили, що є попит, є покупці, вони підняли ціни, щоб компенсувати свої минулі збитки», – пояснив він.
Що стосується яєць, це ситуативне зростання.
«У нас було падіння цін на яйця, потім зростання. Ціни на яйця залежать від вартості кормів. Як і ціни на м’ясо і м’ясопродукти, відповідно», – пояснив Охріменко.
Отже, ціни на продукти харчування в Україні продовжують зростати. Це зумовлено кількома факторами: наслідки війни, несприятливі погодно-кліматичні умови, зменшення врожайності, зростання попиту на окремі групи товарів.
Експерти прогнозують, що продукти харчування будуть і надалі зростати в ціні, хоча темпи можуть поступово сповільнитися.
Читайте нас в Telegram: важливі теми – без цензури