Україна ризикує втратити ринок ЄС через проблеми з якістю яєць

25 Вересня 13:57
РОЗБІР ВІД «Комерсант Український»

В Україні розгортається проблема з якістю курячих яєць, що експортуються до Європейського Союзу. У кількох партіях продукції було виявлено антибіотики, що одразу викликало занепокоєння європейських контролюючих органів і споживачів. Подібні випадки ставлять під загрозу репутацію українських виробників та можуть призвести до тимчасової заборони постачання на ринок ЄС. Якщо ситуація повториться, країна ризикує втратити важливий напрямок експорту та довіру європейських партнерів.

У коментарі «Комерсант Український» президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко пояснив, що використання антибіотиків пов’язане з боротьбою із сальмонельозом, однак подібні практики створюють значні ризики для репутації галузі.

«Дійсно, після того, коли з’явилася інформація про те, що з України на європейський ринок  надходять курячі яйця, які мають антибіотики у своїй структурі, це дуже сильно занепокоїло багатьох виробників даної продукції. Але після певних перевірок дійсно виявилося, що один з виробників цієї продукції використовував антибіотики для боротьби з сальмонельозом. Це дуже складний процес для того, щоб знищити сальмонельоз. Самої води з антибіотиками не вистачає. Треба приймати більш серйозні заходи. Те, що сталося у Львові, коли ресторан Кацуріна показували по телебаченню, і він сам особисто писав, це так само сальмонелоз. Я не знаю, чи той самий виробник яєць, який зараз потрапив у Європейський Союз, чи ні, але більше ста людей потрапили до лікарні», – сказав він. 

Як акцентував Леонід Козаченко,  контролювати якість продукції повинна Державна продовольча служба України. 

«Мабуть, недостатньо було контролю, і надалі обов’язково треба більш жорсткіше підходити до перевірки цієї продукції. Два випадки в Європі протягом місяця, вони зафіксували двічі при отриманні цих продуктів з України, наявність там антибіотику. Але добре, що вони не побачили там сальмонелу саму», – додав експерт. 

Леонід Козаченко підкреслив, що боротися з сальмонелою в Україні дуже складно.

«Для того, щоб знищити сальмонелу, треба знищити всіх курей, які знаходяться на цій птахофабриці. Потім її продезінфікувати професійно, використовуючи певні технології. Треба продезінфікувати і протримати мінімум 20 днів цю птахофабрику без наявності там тих курей, які були, ну скажімо, перебували в стані от цього враження сальмонелою. Тобто, наші сучасні птахофабрики, це мільйони курей. Їх треба просто знищити. Потім, щоб простояло це 30 днів мінімум. Після цього перевірити ще раз і починати знову запускати виробництво», – уточнив президент Української аграрної конфедерації. 

На його думку,  ДПСС повинна посилити свою роботу з контролю. 

«Тому що, якщо Європейський Союз, вони зараз розпочали серйозну перевірку і обстеження, вони вимагають, щоб їх пустили на територію України, обстежити виробників цієї продукції. Якщо вони знайдуть сальмонельоз, то ми опинимось в дуже скрутному становищі і втратимо цей ринок збуту на певний час», – підсумував Леонід Козаченко.

Український експорт яєць до ЄС значно зріс у 2025 році. Зокрема, за даними за серпень 2025 року було відправлено 168,2 млн штук, що становить 81,9% більше, ніж у 2024 році.

Хоча раніше діяли правила безмитного та безквотного доступу, з червня 2024 року Європейський Союз запровадив нові тарифні квоти на яйця (та інші продукти), які перевищуються з початку року, що призводить до застосування митних тарифів за режимом найбільшого сприяння.

Трійка найбільших покупців українських яєць протягом січня-березня 2025 року складається виключно з європейських країн: Хорватія (25,6%), Польща (10,9%) і Велика Британія (8,8%).

Загалом вони експортують 45,3% яєць.

Французька організація птахівничої галузі CNPO повідомила про численні випадки продажу в супермаркетах країни сотень тисяч яєць з України, які не відповідають європейським стандартам утримання птиці та забороні у Франції на відбір та знищення чоловічих курчат. За даними CNPO, українські яйця також можуть містити антибіотики, заборонені в ЄС. Під час чотирьох перевірок партій яєць, експортованих через Словаччину та Польщу, виявлено речовини, що можуть бути небезпечними для здоров’я людини.

Анна Ткаченко
Редактор

Читають зараз