Україна зʼїдає майже всю картоплю, яку вирощує, експортувати немає можливості, — Самойліченко

12 Листопада 20:30
ЕКСКЛЮЗИВ

Україна практично не експортує картоплю. Майже весь урожай залишається всередині країни, або псується через відсутність належних умов зберігання. Про це в інтерв’ю YouTube-каналу «Комерсант Український» розповіла виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко.

Ми майже не експортуємо картоплю. Ми майже всю картоплю з’їдаємо та переробляємо на чипси та крохмаль. Якщо не все спожили й не здали на крохмаль, — викидаємо. Бо в Україні катастрофічно не вистачає картоплесховищ, — зазначила Самойліченко.

Вона уточнила, що поодинокі постачання картоплі відбуваються лише в окремі країни, зокрема в Молдову, однак їхні обсяги настільки незначні, що на ринок вони не впливають.

Експертка розповіла, що офіційної та перевіреної статистики щодо обсягів виробництва картоплі в Україні наразі немає. Раніше Держстат повідомляв про 21 мільйон тонн щорічного виробництва, однак, на думку Самойліченко, ці дані завищені.

До травня 2025 року Держстат казав, що ми виробляємо 21 мільйон тонн картоплі. Ця статистика була дуже завищена. Українська асоціація виробників картоплі порушувала це питання на робочих групах при міністерстві, ми обговорювали це з Держстатом. І ця цифра була виправлена, але своєрідно, — пояснила вона.

Таким чином, українська картопля сьогодні є продуктом внутрішнього споживання, а головна проблема для галузі — відсутність належних умов зберігання для зберігання продукту.

Читайте нас в Telegram: важливі теми – без цензури

Мандровська Олександра
Редактор

Читають зараз