Українська кукурудза під тиском: чи витримає конкуренцію з США

6 Жовтня 12:08
РОЗБІР ВІД «Комерсант Український»

У 2025 році експорт кукурудзи з України стикається з новими викликами, особливо на ключовому європейському ринку. За прогнозами аналітиків, у маркетинговому сезоні 2025/26 обсяги постачань можуть зрости до 22,4 млн тонн, що на 7% більше, ніж у поточному році. Однак конкуренція з США, цінова нестабільність та глобальні торгові конфлікти змушують українських аграріїв переглядати стратегії. «Комерсант Український» розбирався, чи справді Україна ризикує втратити позиції в ЄС.

Чи ризикує Україна втратити ЄС

Попри зростання конкуренції з боку США, Україна продовжує активно постачати кукурудзу до країн Європейського Союзу. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький в коментарі «Комерсант Український»

За словами експерта, ситуація на європейському ринку кукурудзи є неоднозначною, і Україна не ризикує повністю втратити ЄС як ключовий напрямок. Однак конкуренція з США посилюється.

«Ситуація, що склалась нині на ринку кукурудзи, є доволі неоднозначною. Вона пов’язана з тим, що Іспанія, яка виступає найбільшим покупцем української кукурудзи в Євросоюзі, останнім часом стала надавати перевагу закупівлям зі США», — пояснює Духницький.

Іспанія, найбільший покупець української кукурудзи в ЄС, у сезоні 2024/25 імпортувала з України 2,4 млн тонн – стільки ж, скільки з США.

«Це різко контрастувало з показниками попереднього 2023/24 маркетингового року: Україна продала в Іспанію 6,2 млн т кукурудзи, а Сполучені Штати – лише 100 тис. т. До того ж, на нинішній сезон 2025/26 іспанці вже уклали контракти на купівлю близько 0,5 млн т кукурудзи зі США», — розповів експерт.

Ціна — головний чинник конкуренції

Однією з головних причин зміни структури імпорту є цінова різниця.

«У минулому сезоні в окремі періоди українська кукурудза була дорожчою за американську на 20 дол США/т.», — наголошує експерт.

Станом на кінець вересня 2025 року американська кукурудза коштує $242/т, тоді як українська — $251/т, залишаючись найдорожчою на європейському ринку.

Глобальні фактори: Китай зменшує імпорт

На світовому ринку кукурудзи спостерігаються зміни, пов’язані з торговим протистоянням між США та Китаєм — одним з найбільших споживачів зерна у світі.

«У нинішньому фінансовому році – з жовтня 2024 року по вересень 2025 року – Міністерство сільського господарства Китаю оцінює імпорт кукурудзи у 3 млн т, тобто значно менше у порівнянні з попереднім прогнозом на рівні 7 млн т», — зазначає Духницький.

За його словами, у нинішньому та наступному фінансовому році Китай не законтрактував жодної партії американської кукурудзи. Тому фермери зі США вимушені звертати увагу на інші потенційні ринки збуту, намагаючись компенсувати ці втрати.

Українська кукурудза зберігає позиції в ЄС

Попри активність США, Україна не втрачає свої позиції.

«З іншого боку, Україна продовжує постачати кукурудзу на ринки країн Європейського Союзу, зокрема вже у поточному маркетинговому році експортувавши до Італії, Нідерландів, Бельгії, Кіпру, Греції, тож про повну втрату європейського ринку зараз не йдеться», — підкреслив Духницький.

Крім того, в країнах ЄС очікується зменшення урожаю кукурудзи, що має спричинити додаткову потребу в імпорті

Прогноз: попит на українську кукурудзу зростатиме

Остаточні висновки щодо динаміки експорту можна буде зробити після завершення збору врожаю в Україні та оцінки потреб основних імпортерів — Туреччини та Єгипту.

«Остаточні висновки можна буде зробити трохи згодом, коли стане більш зрозумілою ситуація з фактичним урожаєм кукурудзи в Україні, адже її збір триває, а також потреби інших ключових імпортерів, таких як Туреччина та Єгипет, що визначатимуть об’єктивний експортний потенціал нашої країни в найближчій перспективі», — підсумував науковець.

ТОП-5 покупців української кукурудзи

За результатами календарного 2024 року, наша країна загалом експортувала 29,6 млн т кукурудзи, в тому числі до Європейського Союзу – понад 14 млн т. Найбільшими ринками збуту української кукурудзи торік стали Іспанія (5,2 млн т), Туреччина (3,6 млн т), Китай (3,5 млн т), Єгипет (3,3 млн т) та Нідерланди (2,9 млн т).

За січень-липень 2025 року експортовано 12,6 млн т кукурудзи, переважно до Туреччини (4,1 млн т), Італії (1,6 млн т), Іспанії (1,3 млн т), Нідерландів (1,1 млн т), Єгипту (1,1 млн т). Чималі обсяги української кукурудзи закуповують також Південна Корея, Лівія, Бельгія, Ліван, Туніс, Кіпр та Болгарія.

«Наразі в Україні зміщуються терміни темпів збирання й експорту кукурудзи нового урожаю. Хоча, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, очікується, що 2025 року Україна може зібрати більше кукурудзи, ніж торік», — підкреслив Духницький.

Прогноз урожаю кукурудзи 2025

У 2025 році український аграрний сектор демонструє стійкість, попри виклики війни та кліматичні зміни. За оцінками експертів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», валовий збір кукурудзи сягне 27-28 млн тонн.

«У 2025 році очікується збільшення валового збору культури на 1,9 % проти минулого року, що становитиме 27 – 28 млн т. Даний результат відповідає середньому зазначенню за 2022-2024 роки», — розповів у коментарі «Комерсант Український» старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Дмитро Людвенко.

Нині вітчизняні агровиробники обмолотили лише близько 5 % посівних площ під кукурудзою та зібрали майже 1 млн т зерна з середньою врожайністю понад 49 ц/га.

«Лідерами по зібраним площам є Запорізька та Дніпропетровська області. Водночас більше зерна намолочено на Сумщині та Полтавщині», — підсумував Людвенко.

Україна зберігає стабільний потенціал у виробництві кукурудзи, а врожай 2025 року обіцяє бути на рівні середньорічних показників останніх сезонів. Головними викликами залишаються конкуренція на зовнішніх ринках, логістичні обмеження та коливання світових цін, проте вітчизняний агросектор демонструє гнучкість і готовність адаптуватися до нових умов.

Дзвенислава Карплюк
Редактор

Читають зараз