В Україні не очікують подорожчання «борщового набору», — аналітик EastFruit

6 Листопада 15:55
ЕКСКЛЮЗИВ

Наразі в Україні немає передумов для подорожчання овочів із так званого «борщового набору» — буряка, моркви, капусти, цибулі та картоплі. Про це у коментарі «Комерсант Український» заявив координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв.

«На сьогодні передумов для здорожчання жодної позиції борщового набору немає. Усі ці культури ми вирощуємо самостійно, а від імпорту залежимо лише наприкінці сезону — навесні», — пояснив він.

Достатні запаси та навіть зниження цін

За словами експерта, наразі овочів і картоплі в Україні більш ніж достатньо. Частина фермерів навіть розпродає продукцію, яка не придатна до тривалого зберігання — через відсутність потужностей або через низьку якість.

«По деяких позиціях ми навіть бачимо негативні цінові тенденції. Подорожчання в сегменті борщового набору зараз не спостерігається», — зазначив Хорєв.

Невелике зростання цін може бути перед Новим роком, коли традиційно збільшується попит на овочі.
Але суттєвих змін, каже експерт, варто очікувати не раніше зимових місяців, коли почнуть перебирати овочі в сховищах і якісної продукції стане менше.

Продукція, якої вистачить до весни

Олександр Хорєв наголосив, що по деяких позиціях виробництво збільшили, а запасів у сховищах — більш ніж достатньо. Такі овочі можуть не подорожчати навіть до весни наступного року.

Чому дорожчає виноград

Інша ситуація — з виноградом. Тут Україна повністю залежить від імпорту.

«Ми не впливаємо на формування ціни. Український столовий виноград майже не потрапляє до роздрібних мереж, бо фермери не мають скоординованих партій однорідної продукції», — пояснив координатор EastFruit.

За його словами, підвищення цін пов’язане із завершенням сезону збору у північній півкулі. Пропозиція зменшується, і на ринок заходить виноград із південної півкулі, постачання якого є значно дорожчим через транспортування океаном.

«У північній півкулі сезон завершується, а з південної — ми вже отримуємо невеликі обсяги. Ціна формується там, і до нас надходить із урахуванням вартості доставки», — додав Хорєв.

Менше споживання — дорожчий продукт

Аналітик зауважив, що в цей період виноград переходить у преміум-сегмент, адже попит на нього знижується, а собівартість зростає.

«Дешевого винограду вже не буде — не лише в Україні, а й у більшості країн Європи», — підсумував він.

Нагадаємо, що у попередні роки суттєве подорожчання овочів борщового набору спостерігалося через погодні умови, зменшення посівних площ і порушення логістики внаслідок повномасштабного вторгнення.

Читають зараз