В Україні столовий буряк за рік подорожчав на 50%. Є й інші овочі-рекордсмени
25 Березня 11:49
Більшість українських виробників-фермерів нині не погоджується на реалізацію столових буряків дешевше за 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, інформує «Комерсант Український».
Причиною такого різкого подорожчання став дефіцит столових буряків на ринку. Знайти достатні обсяги цього коренеплоду високої якості зараз для гуртових компаній стало дуже непростим завданням. У результаті попит на цю продукцію сьогодні переважає над пропозицією, що дозволяє виробникам встановлювати вищі ціни на столові буряки.
Експерти EastFruit звертають увагу на те, що на сьогоднішній день буряки в Україні вже коштують у середньому на 51% дорожче, ніж роком раніше. При цьому більшість виробників мають намір знову підвищити ціни на ці коренеплоди вже з наступного тижня.
Продавці огірків теж намагаються не відставати
Виробникам тепличних овочів в Україні вдається підвищувати ціни на огірки вже другий тиждень поспіль. Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, особливу зацікавленість у закупівлях виявляли роздрібні мережі та великі гуртові компанії. Крім того, постачання імпортних огірків помітно скоротилося, що також дозволило представникам українських тепличних комбінатів підвищити ціни на свою продукцію.
В результаті, наприінці минулого тижня огірки з місцевих тепличних комбінатів надходили у продаж у межах 95-140 грн/кг ($2,29-3,37/кг), залежно від якості та обсягу партій продукції, що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці попереднього робочого тижня.
Експерти при цьому зазначають, що незважаючи на чергове подорожчання, огірки в Україні надходять у продаж у середньому на 10% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року.

Але це ще не всі овочі-рекордсмени
Відповідно до оновленого продуктового моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу, у березні 2025 року найбільше зростання цін у продуктовому сегменті було зафіксовано саме в категорії овочів.
Лідером з подорожчання стали томати – плюс 39% за місяць. Це пов’язано з низькими обсягами власного виробництва та переважним імпортом із Туреччини, який останнім часом трохи скоротився.
Також суттєво подорожчала морква, яка додала 30% у роздрібній ціні за місяць. Її вартість зросла через високий рівень імпортної залежності та сезонний дефіцит вітчизняної продукції.
Індекс борщу, який обраховують експерти Українського клубу агарного бізнесу, також підтвердив подорожчання овочів:
– капуста за рік зросла в ціні на 71%, за місяць впала – на 1%;
– буряк за рік додав у ціні 51%, а за місяць – 13%;
– картопля подорожчала на 26% за рік, але за місяць впала на 2%;
– цибуля за рік подешевшала на 1%, а за місяць подорожчала – на 5%;
– морква за рік додала 271%, а за місяць – 9,8%.
Власне, моркву за підсумками року і можна вважати овочем-рекордсменом.
Як наголошують експерти Українського клубу аграрного бізнесу, очікувати зниження цін на овочі не варто до травня. Внутрішня пропозиція від українського виробника почне з`являтися тільки наприкінці квітня. Щодо вартості картоплі, то вона й надалі залежить від імпортних поставок.