“В Європі на картоплі пишуть ‘для смаження’ чи ‘для варіння’, ми лише до цього йдемо”: експертка про проблеми ринку
28 Серпня 13:34
ІНТЕРВ'Ю
Картопля традиційно залишається одним з основних продуктів харчування для українців, а з наближенням осені багато господарів планують закупівлі на зиму. Врожай картоплі в Україні цього року обіцяє бути кращим за минулорічний завдяки сприятливішим погодним умовам, хоча регіональні відмінності залишаються значними. Про перспективи картопляного ринку, оптимальні терміни закупівель та розвиток переробної галузі «Комерсант Український» поспілкувався з виконавчою директоркою Української асоціації виробників картоплі Ольгою Самойліченко.
Урожай – кращий, ніж минулого року
Яким буде врожай картоплі цьогоріч?
Говорити про те, вродила чи не вродила картопля, ще дуже рано, бо ще тільки починають збирати врожай. Зараз професійні виробники картоплі почали копати лише ранні чіпсові сорти, дехто починає копати столову картоплю. Тому, напевне, питання про те, як вродила картопля, буде правильніше задати в кінці вересня.
Загалом можна сказати, що ситуація в цьому році набагато краща, ніж у минулому, зокрема погодні умови. Але це не по всій Україні. Тому що, з одного боку, на півдні і на сході було подекуди по місяцю без опадів, а на заході і на північному заході так дощило, що вода стояла по висоті гребеня.
Тобто, погода була різною, але загалом можна сказати, що більш сприятливою, ніж минулого року. І врожай загалом очікується кращий.
Оптимальний час закупівлі – вересень
А чи можемо говорити про те, коли краще купувати картоплю для того, щоб її зберігати? Є якісь терміни?
Якщо ви закладаєте в погріб, чи у вас є якісь місця вашого особистого призначення – однозначно картоплю найкраще закупити у вересні. Тоді ціна буде мінімальною. Саме тоді всі одночасно викопають свою картоплю.
Професійні виробники, скажімо, закладають свою картоплю на довготривале зберігання у сховища. Але у нас дефіцит сховищ, тому картопля буде масово продаватися і її ціна буде мінімальною.
Дивіться нас у YouTube: важливі теми – без цензури
Картопля для варіння і картопля для смаження – є різниця
Є різні сорти картоплі. Чи можемо розділити по сортах, яку картоплю краще купити, умовно, господині, якщо вона хоче зробити пюре, або якщо вона хоче її запекти чи посмажити?
Так, сорти картоплі відрізняються за призначенням. Якщо ми будемо говорити з загального підходу, то є сорти крохмальні. Вони дуже несмачні. Вони мають високий вміст крохмалю і вирощуються спеціально для переробки на крохмальних заводах.
Є сорти чіпсові, з яких роблять чіпси в Україні. До речі, всі чіпси в Україні робляться з картоплі, яка вирощена в Україні. Це українська картопля. Це також сорти, які не вирощують на домогосподарствах, тому що це складна технологія, і вони також не будуть смачними при приготуванні страв удома.
А є столові сорти. Кожна насіннєва компанія має свою лінійку і вона каже, який сорт для якого призначення. Тобто, справді, є сорти для варіння, а є для смаження. Є універсальні сорти.
У нас у п’ятницю, 29 серпня, проходить всеукраїнський захід «Potato Day Ukraine 2025», де буде представлено 75 сортів абсолютно всіх насіннєвих компаній, які працюють в Україні. Це 11 насіннєвих компаній, представників, дистриб’юторів. І там можна буде ознайомитися з призначенням кожного сорту.
Зараз в Україні не дуже розвинена культура щодо продажу в магазинах картоплі за призначенням. Водночас в Європі, якщо ми зайдемо і подивимося на європейські полиці, вся картопля продається вже помитою, упакованою в сіточках або в пакетах. І на ній написано «сорт для смаження», «для варіння». Україна ще до цього тільки рухається. Лише декілька торгівельних марок зараз пропонують таке.
У великих торгівельних мережах ми можемо знайти картоплю, на якій написано її призначення. Але, ви розумієте – ця картопля повинна бути дуже високої якості.
У наших магазинах інколи можна побачити таку собі насипну картоплю, яка продається з землею, вона буває трошки чорна, трошки зіпсована. Чому так відбувається? Тому що, скоріше за все, вона вирощена не у професійного виробника, а на домогосподарствах чи на якихось невеличких фермерствах, де технологія в дечому порушена. А картоплинка, вона як дитина – ви її вдарили, а на ній синячок з’явився. Якщо одна картоплинка захворіла вірусом (а у картоплі є віруси), то вона ж буде лежати або рости поряд з іншою картоплинкою. І як дітки в садочку вони перезаразять одна одну.
Це справжня культура і дуже складно, насправді, виростити якісну картоплю. Тому, якщо ви бачите в магазині запаковану торгівельну марку з призначенням – це однозначно картопля, яка вирощена професійно, вона буде гарної якості. Але буде трошки дорожче коштувати, тому що це все витрати.
Картопля фрі – чому її не виробляють в Україні
Чи достатньо в Україні заводів, які переробляють картоплю. Якщо так, на які потреби вони це роблять?
Так. В Україні три напрямки по переробці. Перший – крохмаль. У нас є два великих і один менший крохмальні заводи. І вони мають достатньо потужностей, щоб переробити сировину. Їм не вистачає сировини, скажімо так.
Чому? Тому що вартість картоплі на крохмаль мінімальна. Вона коштує порівняно з столовою картоплею найменше. Тому ми виробляємо крохмаль, у нас є виробники крохмалі. Цей крохмаль експортується не тільки в Європу, а й в усі країни світу. Тобто, маємо дуже великий експорт картоплі. Переробка крохмалю у нас налагоджена, з цим все добре.
Другий напрямок на переробку – це чіпси. Чіпсова картопля уже коштує дорожче, чим крохмальна, її вже складніше вирощувати. Це певна технологія, вона потребує агрономічної підтримки, достатнього рівномірного зрошення, щоб бульба росла гарно і стабільно протягом усього свого періоду, щоб вона набирала необхідні сухі речовини.
У нас також в Україні є три великі чіпсові заводи. Це PepsiCo, ТОВ Сандора – чіпси “Lay’s”, це Craft Foods – чіпси “Люкс”, і це Клуб Чіпсів – “Chipster’s”. Усі вони є учасниками нашої Асоціації виробників картоплі. Наші ж учасники-виробники постачають для них продукцію, у них є довготривалі контракти.
Це другий великий напрямок переробки. Він освоєний в Україні, розвивається, є потужності. Це стабільний напрямок, що дуже важливо для виробника картоплі, тому що стабільна переробка – це стабільність картопляного бізнесу. Незалежно від стрибків на ціни, вартість картоплі на переробку контрактується, виробник знає, що він отримає. Це дає йому можливості для розвитку.
І третім напрямком по переробці є виробництво картоплі фрі і флеків – картопляного пюре. На жаль, з цим в Україні зараз проблема.
Ця фрі, яку ми їмо – це імпортна картопля. Загалом можна сказати, що у нас немає, власне, заводів для виробництва картоплі фрі. Є лише один дуже невеличкий, дуже маленький заводик.
При цьому вирощування картоплі фрі – це найбільш прибутковий варіант для виробників. Така картопля коштує найдорожче.
Але для того, щоб її виростити, потрібно багато води, потрібне зрошення. Без зрошення картопля фрі не виросте, тому що бульба набирає воду, вона складається в великій мірі з води. Тобто, для того, щоб вона була достатнього розміру, її треба поливати.
Зараз війна, а будівництво такого заводу потребує великих інвестицій. Останнім часом ця тема з’явилася в інформпросторі, але це окрема розмова.
Читайте нас у Telegram: головні новини коротко