«Якщо ви їсте бабусину картоплю — ви себе травите», — фермер

6 Грудня 10:17
ЕКСКЛЮЗИВ

Українці мають позбутися ілюзії, що «домашня» картопля з городів є кориснішою та безпечнішою, ніж продукція, яку виробляють професійні фермерські господарства. Насправді така картопля часто містить нітрати та залишки небезпечних препаратів. Про це в інтерв’ю YouTube-каналу «Комерсант Український» заявив член ради директорів Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко.

Рибалко наголошує: переконання, що домашня картопля «смачніша й корисніша», — хибне та небезпечне.

«Якщо ви їсте бабусину картоплю з городу — ви себе травите. Травите двома речами: нітратами і залишками від того обприскування, яким бабуся травить колорадського жука», — каже Рибалко.

За його словами, домашні городи ніким не контролюються, тоді як професійні виробники проходять регулярні перевірки, мають сертифікати та відповідають за безпеку своєї продукції.

Рибалко також підкреслює: уявлення, що домашнє молоко, м’ясо чи картопля є кориснішими, — це міф. І додає, що особливо небезпечним є неконтрольоване використання преміксів і препаратів у домашньому птахівництві та свинарстві.

Він також додав, що українці будуть поступово відходити від практики вирощування картоплі для власних потреб.

«Ми ж не уявляємо собі, щоб у Німеччині чи в США хтось вирощував удома картоплю на городі. І ми поступово відходимо від цього. Молодь вже не буде вирощувати картоплю для власних потреб. Вона вміє рахувати», — резюмував він.

Марина Максенко
Редактор

Читають зараз