Міноборони вводить кошерні та халяльні раціони для військових
1 Травня 04:03
Міністерство оборони України затвердило новий склад польових пайків для українських бійців. У складі добових раціонів для українських військових вперше з’являться халяльні та кошерні сухпайки, розроблені з урахуванням релігійних переконань бійців та підвищення стандартів харчування у ЗСУ. Про це повідомляє «Комерсант Український» з посиланням на Міністерство оборони України.
“Міністерство оборони України затвердило оновлену технічну специфікацію на добовий польовий набір продуктів. Тепер, окрім звичайних, для військових можна закуповувати халяльні та кошерні сухпайки. Це повинно покращити харчування військовослужбовців відповідно до їхніх релігійних потреб”, – розповіли у міністерстві.
Новий сухпайок, як і раніше, розрахований на три прийоми їжі – сніданок, обід і вечеря. Але тепер його асортимент гнучко адаптований до культурних та релігійних потреб військових.
Халяльні сухпайки розроблені для військових, які дотримуються ісламських норм харчування. Водночас кошерні сухпайки відповідають вимогам кашруту і призначені для військовослужбовців, які сповідують юдаїзм.
Загалом сухпайки складаються з трьох раціонів (сніданку, обіду, вечері) та містять:
- Галети з борошна пшеничного першого сорту
- Сухарі з борошна пшеничного першого сорту або з борошна житнього оббивного
- Готова до вживання перша страва (борщ з м’ясом або супи з м’ясом в асортименті)
- Готова до вживання друга страва (каші з м’ясом або овочі з м’ясом в асортименті)
- Кава розчинна
- Чай
- Цукор
- Мед натуральний
- Джем фруктовий (в асортименті)
- Перець чорний мелений
- Сіль
- Ложка пластикова одноразова
- Серветка паперова
- Серветка гігієнічна волога.
Залежно від типу сухпайка (звичайний, халяльний чи кошерний) асортимент перших страв складається з борщу з м’ясом яловичини або супів з м’ясом свинини, курки, баранини або яловичини. Відповідно і перелік других страв включає, зокрема, різноманітні каші зі свининою, яловичиною, бараниною, куркою тощо.
Нові технічні специфікації враховують не лише релігійні стандарти, але й високі вимоги до якості продуктів та їх поживної цінності. Крім того, готові до вживання перша та друга страви мають фасуватися в реторт-пакети – сучасну упаковку, що забезпечує тривалий термін зберігання.
Халяльні сухпайки відповідають ісламським нормам харчування та виготовляються за стандартами, сертифікованими акредитованими органами. Кошерні раціони розроблені відповідно до вимог кашруту з дотриманням суворих обмежень щодо складу інгредієнтів.