Зустрічайте – хрущак борошняний: в ЄС дозволили борошно з личинок комах

5 Лютого 18:15
ВІДЕО

З 10 лютого в Європейському Союзі набуде чинності новий регламент, який дозволяє додавати порошок з личинок борошняного хрущака (Tenebrio molitor) до хліба, сиру, макаронних виробів та інших продуктів харчування. Про це повідомляє «Комерсант Український» з посиланням на європейські ЗМІ.

Європейська комісія 20 січня схвалила поправку до регламенту ЄС, яка дозволяє розміщення на ринку порошку з личинок Tenebrio molitor, оброблених ультрафіолетом. Згідно з регламентом, такий порошок може складати до 4% обсягу продуктів харчування.

Це рішення було ухвалено незважаючи на спроби правих груп у Європарламенті заблокувати додавання жовтих личинок до списку нових харчових продуктів ЄС.

Протягом наступних п’яти років ексклюзивне право на розміщення цього продукту на ринку матиме французька компанія Nutri’Earth. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) влітку 2023 року підтвердило безпечність порошку з личинок за умови дотримання запропонованих умов використання.

15 січня комітет Європарламенту з питань довкілля, охорони здоров’я та безпеки (ENVI) відхилив пропозицію французької консерваторки Лоранс Трошу заблокувати схвалення борошна з личинок.

Читайте нас у Telegram: головні новини коротко

Євросоюз бере курс на споживання комах

Європейська комісія активно сприяє включенню їстівних комах до європейської харчової культури як альтернативного джерела білка. Це рішення, як заявляється, зумовлене зростаючим попитом на продукти харчування на тлі зменшення агропродовольчих врожаїв. Крім цього, таким чином в ЄС борються зі споживанням м’яса, яке вважають шкідливим для здоров’я.

На розгляді EFSA перебуває понад десяток заявок на оцінку харчових продуктів, отриманих з їстівних комах. Серед них – продукти з личинок чорної львинки, трутневого розплоду медоносних бджіл, домашніх цвіркунів та інших комах.

Нові правила передбачають обов’язкове маркування продуктів, що містять інгредієнти на основі комах, щоб споживачі могли зробити свідомий вибір при купівлі.

Хрущак борошняний – новий раціон європейців

Хрущак борошняний (Tenebrio molitor) — це жук із родини чорнотілок, поширений у багатьох регіонах світу. Доросла особина має чорне або темно-буре забарвлення, а її довжина становить 12–16 мм. Личинки, відомі як “борошняні хробаки”, жовтуваті та досягають 30 мм. Вони є шкідниками зернових продуктів, що пошкоджують борошно, крупи та інші харчові запаси, але водночас використовуються як корм для тварин і навіть, як бачимо, вважаються їстівними для людини.

Ці комахи мають високу витривалість до змін температури. Самки відкладають яйця на харчові продукти або у сховища, а личинки можуть витримувати низькі температури протягом кількох місяців. Цикл розвитку триває від року до двох залежно від умов навколишнього середовища. У неопалюваних приміщеннях хрущак дає одне покоління на рік, а в теплих умовах — до двох. Важливим природним ворогом личинок є хижий кліщ Caloglyphus mycophagus.

Борошняні хробаки мають значення для науки та промисловості. Вони використовуються у виробництві кормів для тварин, а тепер будуть джерелом білка для європейців.

Дослідження 2015 року показали, що личинки хрущака можуть розкладати полістирол завдяки бактеріям у кишечнику.

У 1968 році хрущаки борошняні облетіли навколо місяця на радянському космічному кораблі “Зонд-5”.

Читайте нас у Telegram: головні новини коротко

Остафійчук Ярослав
Редактор

Читають зараз